brannbollsyran2024-banner-1dd.png

KULTUR & VÄRDERINGAR

Vi vill vara mer än bara en festival

Ängen_Dag1_AdrianPehrson-32.jpg

Dare to care

Brännbollsyran är sedan 2019 en del av RFSU och Svensk Lives initiativ Dare To Care. Dare To Care är en främjande satsning för ömsesidighet i alla sexuella möten och mot sexuella övergrepp - i livemusikvärlden och överallt. Genom att utbilda oss festivalarrangörer, synas och få spridning i sociala medier och genom att prata med våra besökare vill de sprida sitt budskap om en positiv publikkultur. Dare To Care menar att sett handlar om två saker: hur du själv hanterar gränser och hur du kan bli en aktiv åskådare som agerar om du ser något som ser ut att gå fel. Kan vi utveckla dessa beteenden kan vi få en ömsidighetskultur på festivalen som sedan kan ta sig vidare till övriga samhället.

 

För oss är det viktigt att du som besökare ska känna dig trygg och respekterad oavsett kön, sexualitet, religion och etnicitet. Vi har en nolltolerans mot all typ av diskriminering på vår festival, både på festivalområdet och i våra sociala medier. Incidenter som innefattar diskriminering polisanmäls och du blir portad från festivalen. Brännbollsyran handlar om 100% kärlek, till livemusik, festivaler och till varandra.

 

Våga ta ställning. Våga bry dig. Sprid kärlek, inte hat.

Avtryck

Brännbollsyran lämnar avtryck. Du märker det på dina nyfunna vänner, dina sneakers som kanske inte är så vita längre, träningsvärken i benen efter årets homerun, dina spellistor som plötsligt växt några decimeter eller pirret i magen som ligger kvar efter att du klickat tänder med den där personen. Nåt du kanske däremot inte märker lika tydligt är vårt miljöavtryck.

 

Precis som de absolut flesta festivaler i världen har Brännbollsyran en inverkan på vårt klimat. Vi som arrangör försöker alltid hitta nya sätt att dra ned på våra utsläpp. Senaste åren har vi bland annat jobbat med 100% återvinningsbara engångsartiklar, stora satsningar inom hanteringen av pant och avfall och spännande tekniska lösningar som klimatsmartare scenljus och 100% nedbrytbar konfetti. Sedan 2019 samarbetar vi även med Sveriges festival- och hållbarhetsbyrå LiveGreen. LiveGreen stöttar oss i bland annat utvärderingen av festivalen.

 

Med detta sagt kan vi dessa frågor inte riktigt se till förväntan. Vi måste själv ta initiativ och komma med egna innovationer, för att klimatets och alla framtida festivalbesökares skull. Bara tanken på att kommande generationer inte skulle få gå på festival är minst sagt skrämmande.

48670725827_5a65a5c966_6k.jpg
48670298188_d8e9978366_o.jpg

Föreningsliv

Brännbollsyran älskar föreningsliv. Vi är själva sprungna ur en förening och vill självklart göra det vi kan för att stötta andra föreningar. Föreningslivet tror vi är en viktig del för både yngre och äldre att samlas, få ett sammanhang och träffa nya människor.

 

Sedan start har vi samarbetat med flera olika föreningar inför, under och efter festivalen. Genom att ta in dem som arbetskraft kan de samla in pengar och fortsätta upprätthålla sin verksamhet. Några av de föreningar vi jobbar med har Brännbollsyran som huvudsakliga inkomst för resten av året. För oss känns det fint att kunna stödja det fantastiska föreningsliv som finns i Umeå.

 

Utan föreningar, ingen Brännbollsyran.